Sarımsak Özelliği ve Çeşitleri

Sarımsak ve Özellikleri Resim

Sarımsak ve Özellikleri


Sarımsak Orta Asya kökenli olup tarih öncesi zamanlarda Akdeniz bölgesine yayıldığı tahmin edilmektedir. Mısır’da 3 bin yıl önce sarımsağın bilindiği saptanmış olup, piramitlerde sarımsak bulunmuştur. Çin’den Avrupa’ya İspanyol, Portekiz ve Fransızlar tarafından yayılmıştır.


BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

İki yıllık bir bitkidir. Sarımsak ilk yıl birkaç dişten oluşan kellesini oluştururken, ikinci yıl çiçek açıp tohum verir. Sarımsak tohumdan değil diş sarımsaklardan üretilir.

ÇEŞİTLERİ

Erkenci beyaz ve geç pembe olmak üzere iki belirgin çeşidi vardır.

1-) Kastamonu Sarımsağı: Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa dayanıklı olan sarımsak ihracata da elverişlidir. Dişler orta irilikte ve muntazam sıralanmıştır. Saklamaya ve depolamaya dayanıklı bir çeşittir. Baş çapı 3-5 cm., baş ağırlığı 10-25 gr. arasındadır. İç ve dış piyasada en fazla aranan türdür.

2-) Edirne Sarımsağı: Beyaz bej kabuklu, orta irilikte (25 gr.) sıkı başlı bir sarımsaktır. Kuru madde oranı %37,5’tur.

3-) Balıkesir Sarımsağı: Beyaz, kirli siyah kabuklu, gevşek yapılı, taze tüketime uygun bir türdür. Depolamaya fazla dayanıklı değildir.

4-) Kara Sarımsak: Taze sarımsak elde etmek üzere yetiştirilen iri dişli bir türdür. Tadı acı olan bir sarımsak çeşididir.

5-) İspanyol Sarımsağı: Avrupa’da yetiştirilen makbul bir sarımsaktır. Beyaz sarımsaktan seçilerek geliştirilmiş bir çeşit olma olasılığı yüksektir. Özellikle Kastamonu’da üretilir.

6-) California Early, Creople, Botan Islands gibi yabancı çeşitleri de vardır.

BESİN DEĞERİ:

Yiyeceklerimize çeşni veren sarımsağın 100 gramında 63.8 su, 28.2 gr. karbonhidrat ,5.3 gr. protein 0.2 gr. yağ, 1.1 gr. seliloz vardır. Kalori değeri 140 dır. İçersinde A, B1, B2, Niasin ve C vitamini bulunur.

TIBBİ AÇIDAN ÖNEMİ

Bilim adamları, damarları genişletme, tansiyonu düşürme ve kandaki pıhtılaşmayı önleme gibi özellikler taşıyan sarımsağın kalp ve damar hastalıklarındaki yaralarının da bilimsel olarak kanıtlandığını hatırlatırlar. Uzmanlar sarımsağın kandaki yağların oranını dengeleyerek kolestrol değerini değerini düşürdüğünü, damarlardaki kireçlenmeyi ve beyin kanamasını engellediğini kaydettiler. Ayrıca mide ve bağırsak enfeksiyonlarını önleyip, mide, bağırsak ve safra kesesini harekete geçirerek sindirime yardımcı olmaktadır.

GalacticThings™ Teknoloji ikon